Spring naar hoofd-inhoud

'Leer paardrijden met plezier'.

Zo heet het leerprogramma van de federatie van Nederlandse rijscholen. En daarbij hoor het ruiterpaspoort.

FNRS Ruiterpaspoort

Wat is het ruiterpaspoort \ Algemene informatie

Als je kiest om te paardrijden bij een FNRS ruitersportcentrum kies je voor kwaliteit, veiligheid en een breed aanbod van uitstekende ruiteropleidingen. Je ontvangt dan het FNRS ruiterpaspoort. Het is een officieel en persoonsgebonden document voor alle manegeruiters die rijden bij een FNRS Ruitersportcentrum. Het ruiterpaspoort geeft toegang tot alle FNRS Ruiteropleidingen, is landelijk erkend en staat garant voor een opleiding van hoog kwaliteits- en veiligheidsniveau. Het is een registratiebewijs rijvaardigheidsniveau. Ook ben je via het ruiterpaspoort automatisch lid van de KNHS, de overkoepelende sportbond.

In het ruiterpaspoort kun je veel dingen registreren, zoals gereden wedstrijden, gereden buitenritten, maar ook wanneer je de eerste paardrijlessen gereden hebt. Op vertoon van je ruiterpaspoort krijg je kortingen op ruiterkampen en voor diverse activiteiten en evenementen en mag je deelnemen aan KNHS wedstrijden. Daarnaast is er een ongevallenverzekering gekoppeld aan het ruiterpaspoort, een belangrijk document dus.

Voordelen op een rij
Met het ruiterpaspoort:

 • ben je direct lid van de Koninklijke Nederlandse Hippische Sportbond KNHS. Dit lidmaatschap verloopt via de FNRS, de onafhankelijke brancheorganisatie waar jouw manege lid van is en welke de ruiteropleidingen landelijk coördineert, bewaakt en verder ontwikkelt.
 • heb je de garantie dat je veilig leert paardrijden. Door de maatschappelijke organisaties Stichting Consument en Veiligheid en Stichting Veilige Paardensport(SVP) worden de hoogste kwaliteits- en veiligheidseisen gesteld aan de accommodatie, de paarden en pony’s en de instructeurs. De SVP hanteert hiervoor een onafhankelijk Veiligheidscertificaat voor hippische bedrijven in Nederland. Alle FNRS-Ruitersportcentra zijn in het bezit van dit certificaat.heb je toegang tot de landelijk erkende FNRS-ruiteropleidingen, welke speciaal zijn ontwikkeld om jou plezierig én verantwoord te leren paardrijden. Op elk niveau worden regelmatig proevendagen georganiseerd, waarmee bij goed resultaat promotiepunten zijn te verdienen. Alle ontwikkelingen in je ruiterloopbaan en de behaalde resultaten op de proevendagen worden officieel vastgelegd in het Ruiterpaspoort.
 • kun je eenvoudig doorstromen naar de basiswedstrijdsport van de KNHS middels de manegestartkaart.
 • ontvang je elk kwartaal het hippisch magazine “Paard&Leven”.

Nieuw!!!

Bixie starterspaket voor de jonge ruiters

Bixie is een stoere hengst die samen met zijn paardenvrienden, Dancer, Hero, Star, Rocket, Jumper en Lucky de meest fantastische avonturen beleeft. Ze vinden het fantastisch om jou alles te leren over paardrijden, hoe je paarden moet poetsen en verzorgen, hoe je wedstrijden kunt rijden en hoe je paardentaal kunt leren herkennen. Vanaf nu kunnen de kids van Ruitersportcentrum Ermelo het Bixie en Friends starterspakket aanvragen als je vanaf 1 september 2019 bij ons bent komen rijden. Dit bestaat uit een nieuw ruiterpaspoort, waarin Bixie en zijn vriendjes jou de basis leren van het verzorgen en rijden. Ook kun je al eerder beginnen met het rijden van bixie wedstrijden, voorafgaand aan de F proeven die nu al gereden worden. Het bevat ook een poets setje, poster en kaart, het glossy magazine Bixie & Friends, het boekje "mijn eerste paardrijles" en een waardebon van € 10,00 te besteden bij een gerenommeerde ruitersportzaak. Scan de QR code op de bar en vraag hem aan!

Soorten lessen

 • Rakkertjes lessen voor kids tot en met 6 jaar
 • Introductielessen voor jeugd en volwassenen
 • Groepslessen op alle niveaus vanaf 7 jaar
 • Specialisatie lessen
 • Privélessen dressuur en springen
 • Voltige
 • Carrousel
 • In samenwerking met  expertisecentrum Uniek uit Nijkerk (www.expertisecentrum-uniek.nl) verzorgen wij ook paardrijlessen op therapeutische basis. Denk hierbij aan Logopedie of fysiotherapie. Tevens verzorgen zij rijlessen voor mensen met een verstandelijke of lichamelijke beperking.

Zitcompetitie FNRS

Elk jaar doen we mee met de zitcompetitie van de FNRS. Via een interne en daarna een regionale selectie kun je in aanmerking komen om je zitvaardigheid te tonen op de landelijke finale tijdens Horse Event in Ermelo. Je strijdt dan voor de titel best zittende manegeruiter van Nederland.  

Waarom een zitcompetitie?

Omdat de houding en zit de basis vormt voor het hele paardrijden. Via je houding en zit communiceer je met je paard.

Wil je meer weten over de FNRS en/of de zitcompetitie ga dan naar www.fnrs.nl